Jason Dourisseau

Trainer

In 1983 is Jason Dourisseau geboren in Omaha. Hij groeide op met racisme op school en de straat. Zijn ouders is hij zeer dankbaar, zij hebben goed voor hem gezorgd zodat hij op het rechte pad bleef. Ik heb van ze geleerd om bescheiden en dankbaar te zijn.

Jason Dourisseau, geboren in 1983 in Omaha, Nebraska, groeide op met een voorliefde voor basketbal. Hij begon in zijn garage te spelen toen hij 3 jaar oud was met de Lil Tikes hoepel die zijn vader, Richard Dourisseau, voor hem kocht. Vanaf zijn 5e speelde hij in de YMCA competities in Omaha, en op zijn 12e begon hij te spelen in selecte teams die door de hele staat Nebraska reisden voor wedstrijden en toernooien. Hij won ook een katholiek schoolkampioenschap op de St. Pius X/St. Leo basisschool in Omaha toen hij 13 jaar oud was.

Na een succesvolle schoolcarrière van 4 jaar, begon Jason aan een professionele carrière van 14 jaar in Europa. Hij speelde 3 seizoenen in Duitsland, een in IJsland, en 10 seizoenen in Nederland voor Donar. Hij won 6 nationale kampioenschappen als profspeler. Eén in IJsland voor KR Reykyavik, en 5 als speler voor Donar in Nederland. Hij won ook 4 nationale bekers en 2 super bekers met Donar.

 

Jason heeft ook een uitgebreide lijst van individuele onderscheidingen als beroepsspeler. Hij was de dutch league MVP in 2011, een all-DBL First team selectie in 2011, een tweevoudige defensieve speler van het jaar selectie (’12-’13 en ’13-’14), en een tweevoudige DBL all-defensive team selectie (2014 en 2017). Donar heeft zijn nummer 8 aan het begin van het seizoen 2021-2022 met pensioen gestuurd. Er is ook een tribune naar hem vernoemd in Martiniplaza.

Durf te dromen

Jason droomde van een mooie basketbal carrière in de NBA. Na vier jaar college basketbal maakte hij als jonge twintiger de stap naar Europa om vervolgens te spelen in Duitsland, IJsland en Nederland. Voor Donar speelde hij 10 seizoenen en hij was een van de belangrijkste spelers in de competitie. Jason heeft geleerd hoe hij telkens een nieuw sociaal leven en sport bestaan moest opbouwen, momenten van geluk maar ook momenten waarin hij ook eenzaamheid heeft gekend.

In 2020 beëindigende Jason zijn carrière als topsporter. Jason nam in 2021 afscheid van zijn publiek in een uitverkocht Donar-stadion en kan tevreden zijn over zijn topsport carrière. Jason is nu werkzaam bij het Noorderpoort, hij begeleidt studenten. Zijn internationale ervaringen, het omgaan met tegenslagen, eigen ambities hebben en deel uitmaken van een team gebruikt Jason om de studenten te helpen met hun ideeën, tegenslagen, motivatie en ambities. Jason wil hiermee bereiken dat de studenten ook durven dromen en ze de fundamentals meegeeft om zo ook de dromen na te kunnen jagen.